2014: Bad Domburg

Als beloofd een bijdrage over de ambitie van onze mooie gemeente Veere: Bad Domburg! De gemeenteraad heeft zich vorige maand uitgesproken om voor Domburg in 2014 de badplaatsstatus te verwerven (zie foto). Een wijs besluit welk op visie en daadkracht geschoeid is. En ons in het Badhotel de kans geeft om onze voorgenomen uitbreidingsplannen voor de huidige wellness en vitaalinstituut mee te positioneren.

Bad Domburg, het klinkt fantatstisch en kan bedrijven en bewoners een nieuwe impuls geven. Echter voor het zover is zal aan een tiental strenge eisen van de ESPA (European Spa Association) en DHV (Deutsche Heilbäderverband) moeten worden voldaan. Van landschap tot actief gebruik van lokale ‘heilmittel’ en van medisch therapeutische benadering tot badcultuur concepten als Kneipp, Felke, thalasso en zeebaden. Gezien de huidige beleving van Domburg is het realistisch om te stellen dat hieraan voldaan kan worden.

De komende maanden gaat een werkgroep van onze afdelingshoofden – samen met een door mij gevraagde projectleider/adviseur in de persoon van Marlies Sobczak-Boumans, een Nederlandse autoriteit op het gebied van wellness – aan de slag om ons nieuwe concept vorm en inhoud te geven. Dit nieuwe vitaliteitsconcept willen we over precies één jaar kant en klaar hebben, zodat we tijdig kunnen gaan aanbesteden en eind volgend jaar (!) de bouw kunnen beginnen. Het zal nog heel wat voeten in aarde hebben, echter we hebben vertrouwen in een goede afloop en weten dat we worden bijgestaan door een enthousiaste burgemeester en wethouder, gelijkgestemde hoteliers en ondernemers in Domburg, en de Zeeuwse HZ/Scaldis Academy met de opleiding Vitaliteit & Toerisme Management.

Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst (zie foto’s) in Domburg, georganiseerd door de PvdA/GroenLinks fractie van de gemeente Veere: ”Wat vinden de Domburgers van de uitbreiding van de huidige golfbaan en de mogelijkheid om verblijfsaccommosdatie te ontwikkelen?”. Aan mij was gevraagd om zitting te nemen in het panel en vanuit de optiek van het Badhotel de voors en tegens te beargumenteren. In de inleidingen, discussies en vragen kwam ook hier het aspect vitaliteit snel naar voren. Een grotere baan, in combinatie met een goed hotel, kan m.i. bijdragen aan seizoensverlenging en lange verblijfsduur van ‘badgasten’. Een dergelijk project zet Domburg nog meer als toeristische bestemming op de kaart, mits het te realiseren hotel dan ook inspeelt op de bovengenoemde eisen en voor gasten een aanvullend kuuraanbod presenteert.

In het Badhotel zelf hadden we deze week een lekkere januaridrukte: ruim een week lang fysiotherapeuten en (huis-)artsen over de vloer voor een training, uitwaaiers die de frisse Zeeuwse kustrust opzoeken, en ‘yoga & body’ gasten die hier aan hun ‘betere ik’ werken. We zijn verguld met deze bezoekers, en zoals u leest vormen zij nu al de voorhoede van de vitaliteitsbeweging die op ons afkomt. Zo krijgt een vakantieverblijf een heel nieuwe dimensie: een gast komt tot rust gekomen in een bijzondere omgeving en gaat fysiek en mentaal als een beter mens naar huis. Hij heeft genoten van de luxe en weldaad van onze hotelfaciliteiten en diensten, en beveelt zijn verblijf bij vrienden en kennissen aan.

Oh ja, de geplande week vakantie in februari wordt een hernieuwde kennismaking met Andalusië, waarschijnlijk wat vroeg in het jaar voor mooi weergarantie – we zullen het beleven. Ik groet u, tot de volgende keer!

Govert Janzen – 28 januari 2012

Eén reactie op “2014: Bad Domburg

  1. Bad Domburg, dr Mezger zou dat initiatief toejuichen! Hij was de dokter met de ‘gouden duimen’ (overleden in Domburg in 1909) en hij heeft zich internationaal ingezet voor ontwikkeling van de badplaats. De gezichten van zijn toegewijde patiënten bevinden zich trouwens in de archieven en collecties van het Zeeuws Archief.