DRIVE 2.0

Net als bij goede Bourgognes: hoe korter de benaming op het etiket, hoe beter de wijn. Hoe korter de kop boven deze blog, hoe sterker de inhoud. “DRIVE 2.0″ is op zondagmiddag 4 maart in het Badhotel met veel verve en enthousiasme gepresenteerd aan alle medewerkers. Onze conferentieruimten waren in tweeën gedeeld en omgetoverd als ware het Studio 21 op het Media Park en de hoofdzaal van Sotheby.

Om half twee trapten de presentatoren Agnes, Jan, Jasmina, Joris, Kees, Malou en Nanda – onze supervisors – af met het in spelvorm doornemen van de 10 kernwaarden die aan DRIVE ten grondslag liggen. Een leuke en ludieke methode om de aanwezigen op te warmen voor de veiling van later op de middag. Ik verwijs naar de foto’s hieronder voor een sfeerbeeld, welk het niet haalt bij de geweldige atmosfeer die er heerste. Management teamleden in piccolojasjes voor service, iedereen met zijn/haar nieuwe DRIVE pin opgespeld, en de show barstte los: het kettingspel ‘geef de boodschap door’ met o.a. Marloes, het goed/foutspel met tactische winnaar Astrid, de komische act van “Het Sluitdrankje”, de stomme film met vaste gast Frank Timmermans, het relaas van Johnny the Bagger. Een wervelwind, en ik zag mezelf op een filmpje terug dat in 1994 in Moskou gemaakt was, ook nog een aardige verrassing.

De tweede helft was gereserveerd voor een veiling van diverse spulletjes onder de medewerkers. Opgespaarde relatiegeschenken, overtollig (servies-)goed uit de kelder en vitrines en lang vergeten dingen van gasten vormden de bron voor een uur intensief bieden. Elke medewerker ontving een startkapitaal van tien muntjes, en een aantal collega’s waren zo slim om onderling samen te werken zodat een kistje wijn voor achttien munten mee naar huis mocht. Tegen vijven waren veilingmeesters Jan en Kees los en keerde een ieder tevreden naar huis of werkvloer terug.

Vanaf deze plaats bedank ik de supervisors nogmaals voor hun geweldige voorbereiding, uitvoer en samenwerking, de medewerkers voor het opofferen van hun vrije zondagmiddag – en u lezer voor het delen in onze ambitie en enthousiasme. Nu is het aan ons als team om het momentum vast te houden en structureel om te zetten in hernieuwde gastenservice en collegialiteit. Ik weet dat het makkelijker is om van een schoolse vier een zeven te maken, echter wij gaan van onze goede acht voor gastenservice een dikke negen proberen te maken!

Govert Janzen - 4 maart 2012

Eén reactie op “DRIVE 2.0

  1. Goede bijeenkomst lijkt me en niet alleen voor een betere dienstverlening naar de klant, maar zeker ook voor de onderlinge binding. Goede blog trouwens!