Studenten, afval en voorjaar

De bovenstaande begrippen hebben nu niet direct verband met elkaar, zij het dat ze alle drie in mijn agenda van deze week voorkwamen. Laat ik met studenten beginnen. Inmiddels werken we al weer drie jaar intensief samen met het ROC Zeeland in Middelburg, en zien we dat de opleiding, de studenten en de stagebedrijven – waaronder wij – vruchten beginnen te plukken van deze samenwerking. Studenten lopen veel stageweken in de bedrijven, en voor ons zijn 3e jaars Rosanne en Yannick betrouwbare ‘mede-werkers’ geworden, 2e jaars Laura en Jesse bekende gezichten en weten 1e jaars Günes en Remco ook hun weg te vinden naar de acht afdelingen waar ze mee te maken krijgen. Afgelopen januari was de nominatie voor Leerbedrijf van het Jaar 2012 de kroon op onze inspanning! 

Toch gaat het deze week even niet om hen, maar om de nieuwe lichting 2012-2013. Wat is er aan de hand? Het aantal nieuwe aanmeldingen op het ROC valt tegen. Waarom? We weten het niet. Na een stijging van een aantal jaar ineens een omslag. Is de nieuwe lichting zo afwachtend, of kiezen ze voor iets anders? Inmiddels is een charmeoffensief in de maak door in het weekend van 20-21 april in een viertal aangesloten hotels een Open Dag te organiseren. Dan laten we kandidaten, hun ouders en familie kennis maken met de dagelijkse praktijk en hun carrièremogelijkheden bij ons. Het ROC vraagt de PZC krant om er vooraf aandacht aan te besteden, zodat we ons mooie vak bij hen kunnen aanprijzen.

Afval, volgens een landelijke ophaler bestaat het niet. Volgens ons bestaat het juist wel! Tenminste, as ik dit afleid uit de gesprekken die collega Edwin Deegens heeft gehad met diverse aanbieders op dit gebied. Welkom in de bijzondere wereld van pers- en glascontainers, oud papier, KCA en swill. Dat laatste is een relatief nieuw begrip voor ons en onze omgeving. Swill – ook in Wikipedia nog niet verklaard – is de vreemde verzamelnaam voor afval dat nog prima geschikt is voor verwerking tot varkensvoer. En dat is een groot percentage van ons keukenafval. In het licht van onze MVO doelstellingen plannen we in om dit jaar afval nog verder te gaan scheiden en jaarlijks zo tot 100 m3 swill een nieuwe bestemming te geven. Mooi, of niet mooi?

Door naar een wat appetijtelijker onderwerp: de nieuwe voorjaarskaart in restaurant Zee&Land. Afgelopen donderdag was de proeverij en wat een feestje is dat geworden. Heerlijke omschrijvingen op de kaart – zie onze website – , een plaatje voor het oog en alles supervers van smaak. Chef Marco, sous Joris en team hebben een fris visitekaartje afgegeven. Van Oosterscheldekreeft tot Zeeuws lamsrack, van gegrilde dorade tot flensjes van Zeeuwse vlegel, komt dat proeven en beleven! De foto’s spreken voor zich; vergeet u onze er-bijna-je-vinger-bij-aflikkende nieuwe desserts als witte chocolademousse met gekarameliseerde noten, gekonfijte ananas en lavendelsiroop niet?

Gisteren ook weer een ‘rondje kunst’ gehad: H.M. de koningin was gisteren in Middelburg voor de onthulling van het Willem van Oranje monument in de Abdij, als kunstenaar heeft ze ook Domburg aangedaan. In het Badhotel prijkt sinds een dag een buste van Beatrix, met ernaast een tors waarvan het origineel in haar bezit is (zie foto’s). De werken komen van de internationaal vermaarde kunstenaars Judith Pfaeltzer en Eja Siepman van den Berg. Ook treft u een origineel werk uit 1916 aan van kunstenares, Domburg- en Badhotelgast Jacoba van Heemskerk. Koninklijke kunst in het Badhotel, beschikbaar gesteld door Atelier Martien in Domburg. Een goede week toegewenst!

Govert Janzen – 31 maart 2012

Comments are closed.