Crisis en DRIVE: een verband?

Het was een rustige week in mijn agenda. Na een vol en druk Paasweekend konden we afgelopen dinsdag eindelijk de Domburgse (!) prijswinnaar van de wedstrijd voor de nieuwe naam van ons instituut Vitaal aan Zee feliciteren en hem zijn voucher en bloemen overhandigen. Woensdag heb ik Tanja in Düsseldorf van het vliegveld opgehaald. In Moskou is de voorbereiding voor de verhuizing in volle gang, wat zoveel betekent als ruim een maand wachten op het verwerken van wat papieren… Ik schat zo in dat dat hier twee dagen zou duren. In Düsseldorf al wachtend en in de zon wandelend een ijsje op de Königsallee gegeten. Die boulevard heeft echt allure en niveau; dit kennen we in Nederland niet.

Iets anders nu. De laatste tijd wordt mij wel vaker gevraagd: “Beïnvloedt de economische crisis de bezetting van het Badhotel?”. Een voor de hand liggende vraag, je komt dit onderwerp bijna dagelijks tegen in alle media. Er wordt ook veel over geschreven in vakbladen en op e-nieuwsbrieven die ik lees. Ik kan gelukkig een ontkennend antwoord geven, maar het zet me wel aan het denken. Kennelijk hebben of doen wij iets wat er voor zorgt dat naar mate de crisis voortduurt, het Badhotel steeds beter begint te draaien.

Eerst maar even spreekwoordelijk deze uitspraak afkloppen. Toch zie ik een verband, bij ons en ik hoor het ook bij enkele andere bedrijven. Het is m.i. te verklaren aan de hand van de volgende begrippen. Kwaliteit van je aanbod, persoonlijke aandacht voor je koper, bieden wat je belooft en (de daaruit voortvloeiende) mond-tot-mond reclame. Wij bieden deze vier hoekstenen van authentieke gastvrijheid. Toegegeven, onze gasten betalen een fors bedrag voor hun verblijf, maar krijgen dan ook ervoor terug wat ze ervan verwachten. Zelfs meer, als ik de gastenreacties lees op enquêteformulieren en webrecensies.

We hebben het er in ons MT in Zuid-Limburg – zie blog vorige week - nog over gehad. Naast onze wel heel bijzondere locatie in Domburg, bijna niet te kopïeren, is onze service, zeker wel te kopiëren, kennelijk bijzonder genoeg om een Zeeuws weekendverblijf bij ons te rechtvaardigen. Daar zijn we dankbaar, zuinig en ook best wel trots op. En dan kom ik weer uit bij DRIVE, ons interne kwaliteits- en motivatieprogramma. Ik merk dat het steeds meer leeft onder mijn medewerkers en bij mijzelf. We werken gezamenlijk aan een droomverblijf voor onze gasten. Their experience is our marketing! Klinkt als uit de jaren tachtig marketingboeken, maar het werkt wel opnieuw.

Zijn mensen alle flauwekul moe? Is klassieke eenvoud de nieuwe luxe? Wil men weer ouderwets waar voor zijn geld? Zeg het maar. Ik liep zojuist – zaterdagochtend half tien – door het hotel en zie vele gezinnen met (klein-)kinderen, Duitse echtparen op leeftijd, deelnemers aan een yogacursus en vijftig fysiotherapeuten in harmonie ontbijten, spelen en werken. En iedereen lacht en geniet. Dat maakt het Badhotel zo bijzonder: onze informele sfeer. Wel op niveau, maar voor iedereen toegankelijk en als je nieuwe favoriete jas comfortabel om je heengeslagen. En als gasten bij vertrek de rekening betalen, zij ons bedanken voor alle goede zorgen en ons een gemeend ‘tot ziens’ wensen, dan weet ik dat we het zo moeten blijven doen!

Govert Janzen – 14 april 2012

Eén reactie op “Crisis en DRIVE: een verband?

  1. Geachte heer Janzen,
    U heeft de spijker op zijn kop geslagen, vooral het laatste gedeelte van uw blog. Daarom komen wij zo graag in het Badhotel.

    Met vriendelijke groet,
    Jannie Boot, Hilversum