Herrie in de keuken!

Nee, wees niet ongerust. We gaan niet meedoen aan het TV-programma van Herman den Blijker. De reden van het kopje is een stuk eenvoudiger, maar niet minder onaangenaam. Vorige week donderdag om vijf uur ‘s middags hield de afzuigmotor van de keuken er ineens mee op. En daarmee viel ook de gastoeveoer uit. En dus deed ‘de kachel’  in de keuken het niet meer. What to do? Gelukkig hielden Joris en Mario het hoofd koel en konden we ‘s avonds nog een mooi dagmenu koken voor de 70 gasten die al gereserveerd hadden.

Collega Theo en de mannen van Wolter & Dros hadden rond half acht een creatieve noodoplossing bedacht zodat we de gasttoevoer konden herstellen. Op het dak werd een grote propellor/ventilator geïnstalleerd die de dampen en rook konden afvoeren. Maar een herrie dat dat ding maakte! Niet leuk voor onze hotelgasten en onze buren – maar enige vorm van keus was er gewoon niet.  Afgelopen dinsdagochtend was er een nieuwe as gedraaid en ‘s middags draaide de afzuigmotor weer als vanouds. Onze dinergasten hebben er gelukkig niets van gemerkt en die bewuste donderdagavond vatten zij de situatie bovendien erg sportief op. Dank aan een ieder voor zijn bijdrage en begrip!

Onze plannen voor de uitbreiding van de wellness krijgen steeds meer vorm en inhoud. Eergisteren hadden we voor het eerst alle disciplines in een ruimte bij elkaar. Van binnen- en buitenarchitecten tot (wellness)tuinadviseur en van stedenbouwkundige en archeoloog tot aannemer. Ook mijn directe collega’s die bij het project betrokken zijn waren erbij en al pratend werd goed duidelijk welke kant we opgaan. Al zeg ik het zelf, ik denk dat we een sterk concept hebben, wat over ruim een jaar de grondslag vormt voor een succesvolle aanpak en exploitatie. Binnen ruim 500 m2 aan natte en droge wellness, en een wellnesstuin van nog eens 1000 m2. Goed voor ons, goed voor de omgeving én goed voor onze gasten en bezoekers!

Deze dagen laait in de regionale krant de discussie rondom de verhoging van de toeristenbelasting weer op. Per 1 januari 2013 gaat deze tourist tax van € 1,00 naar € 1,10 per persoon per nacht. Reden voor de Stichting Vrije Recreatie om hun visie op de heffing – via een mogelijke rechtszaak – er door te willen drukken. Dat zou betekenen dat er gedifferentieerd geheffen wordt. Bijvoorbeeld een camping met een halve euro per nacht en ‘het luxe Badhotel’ [aldus de PZC] zou goed zijn voor € 3,50 p.p.p.n. Want dan wordt de campingexploitant niet zo hard in zijn omzet getroffen, aldus de krant en SVR. ‘En onze gasten zouden het wel best kunnen betalen?’ denk ik er dan direct bij. Mijn mening? Ik beschouw de toeristenbelasting  als een noodzaak voor ondersteuning van algemeen nut, voor elke toerist die de gemeente Veere bezoekt.

Of hij/zij nu op een eenvoudige camping overnacht of in een mooi hotel; eenmaal van het terrein af  zijn de voorzieningen in de gemeente Veere voor iedereen gelijk. Onze kamerprijs is gebaseerd op de verwachting die wij scheppen voor ons product, een campingeigenaar heeft dezelfde verantwoordelijkheid. Ieder kan zo zijn eigen succes bepalen. Verder beschouwen en boeken wij de toeristenbelasting ook niet als omzet. We louter incasseren namens de gemeente – bovenop de kamerprijs – en geven deze gelden een-op-een door. Zou een hotel- of campinggast het oneens kunnen zijn met mijn benadering? Uiteraard vermoed ik van niet, maar wat denkt u ervan?

Govert Janzen – 7 juli 2012

Comments are closed.