Zomer in Zeeland (2)

De titel borduurt voort op die van mijn juli-blog. We zijn gezegend met nog meer dagen mooi zomerweer en het ziet er naar uit dat het zo ook nog even blijft. Voor de natuur is deze lange periode van droogte wat minder gunstig, maar voor het toerisme is het ideaal. En daar genieten we allemaal weer van.

Ik heb nog niet verteld over het bezoek van Lodewijk van der Grinten, voorzitter van Horeca Nederland, aan Domburg in de maand juli. Hij bezoekt van tijd tot tijd bedrijven in het land onder de noemer Tour de Branche, en vorige maand waren wij aan de beurt. Het was een leuke dag, goed om kennis met hem te maken en goed om hem kennis met de horeca-ondernemers in Domburg te laten maken. Ook de voorzitter houdt een blog bij, en daar wil ik graag naar verwijzen (klik hier) omdat het zo aardig geschreven is en nóg aardiger gefotografeerd. Een leuke impressie over een dagje Domburg vanuit een ander perspectief. Lees het!

Begin van de maand mocht ik als ‘buurman’ op bezoek bij de eigenaar van de Domburgse watertoren, Maarten de Bruin. Hij en zijn vrouw zijn al weer ruim een half jaar bezig met de renovatie van dit uit 1933 daterende monument. Voor de buren hielden zij een open huis, zodat we met een m/v of 30 daar op vrijdagavond te gast waren. Na een welkomstwoord in de bouwkeet mochten we alle trappen bestijgen tot aan het dak! Het is een ambitieus project, en het wordt door de familie De Bruin rigoureus aangepakt. Eenmaal helemaal bovenin kunt u zich voorstellen dat het zicht adembenemend is. 360 graden vrij zicht over Domburg (foto 1), Walcheren en de Noordzee (foto 2). Tel daar de ondergaande zon bij op en iedereen werd er bijna stil van. Na de rondleiding werden we uitgenodigd op een glas rosé bij Strand90 en zo werd het één lange, gezellige avond.

De zaterdag erop was ik aanwezig bij de zeildag van mijn Rotary Club Walcheren. Naast 10 leden van onze club waren er net zoveel gasten van onze Belgische en Duitse zusterclubs naar Veere gekomen om daar een dag te zeilen op drie antieke hoegaars. Dat zijn Zeeuwse vissersschepen uit de periode 1900-1930 die met veel geduld en inzet gerestaureerd zijn en nu met schipper en maten kunnen worden gehuurd. Voor ons was het doel om op een gezellige manier met elkaar kennis te maken, en dat is zeker gelukt. Het Veerse Meer leent zich bij uitstek om een dag op het water door te brengen – en de lunch op een eilandje. Het was een heerlijke dag genieten van onze prachtige Zeeuwse omgeving (foto 3-6).

De afgelopen weken heb ik de webcam van het Badhotel laten vernieuwen. De oude had zijn beste tijd gehad en gaf begin juli de geest en het beeld werd bevroren, zoals dat heet - gelukkig op een moment dat de zon scheen zodat we wel een representatief beeld hadden ten opzichte van het weer buiten! De nieuwe webcam draait goed met een duidelijk beeld van de duinen, De Manteling en de watertoren. En natuurlijk ontbreekt de zee niet! Op Strand90 hebben we afgelopen dagen ook een webcam gemonteerd en deze wordt de komende week aangesloten op de website van ons strandpaviljoen. U ziet dan live wat voor weer het op het strand is, maar wie bij ons op het terras zit is helaas/gelukkig niet te herkennen.

Govert Janzen – 17 augustus 2013

(foto’s 1 en 2 met dank aan collega-buurman Barry Polderman/Hotel Duinlust)

 

Comments are closed.